Teja

TEJA ŠKODIČ ZAKŠEK

Sem babica ter dipl. inž. radiologije. Imam 20 let izkušenj v patronažni službi, porodnišnici in pri porodih izven porodnišnic, saj sem se v UK dobro spoznala z delovanjem porodnih centrov, babiških enot in samostojnih babic, ki porajajo v domačem okolju. Doma sem mamica treh hčerk in že tretja generacija babic v naši družini. Odkar sem spoznala, kako način poroda vpliva na stanje ženske še dolgo po njem, mi je zadovoljstvo žensk s svojo porodno izkušnjo visoko na seznamu prioritet.

IMG_2027-Edit

ANTONELA BRAJKOVIĆ CESAR

Za dulo sem se certificirala leta 2013 pri organizaciji Dona International. Sem žena in mama treh otrok. Moja najstarejša hči je bila v Varaždinski porodnišnici prvo dete, rojeno na porodni pručki. Moja pot se je začela ravno z lastnim raziskovanjem za moje tri porode in biti dula je postal moj klic, ki ga živim z dušo in srcem. Vodim tečaj za nosečnice, izobraževalne delavnice, druženja, programe podpore in podobno. Ženske izobražujem in informiram o nosečnosti in porodu ter o njihovih možnostih in pravicah. Od nekdaj sem si želela boriti se za pravice žensk in zdaj to počnem tudi v praksi.

FullSizeRender

ALEKSANDAR JUKIĆ

Sem dr. medicine, specializiral pa sem iz ginekologije in porodništva. Imam svojo zasebno ginekološko ambulanto Adarta Medical, kjer poleg ginekologije in porodništva izvajamo tudi akupunkturo. Na kratko se lahko opišem kot večni entuzijast v svoji stroki in sorodnih naravoznanstvenih področjih. Kot specializant sem s podporo izkušenih babic v svoji porodnišnici kot tretji na Hrvaškem uvedel porod na porodni pručki. Vodim tečaje za nosečnice, sem občinski predstavnik v Hrvaški zdravniški komori, član državnega tima za preprečevanje trgovine z ljudmi in občinski predstavnik tima za shranjevanje matičnih celic „Ana Rukavina“. Moj večni cilj je boljše zdravje žensk in njihovih otrok.

Ksenija Malia Leban 4KSENIJA MALIA LEBAN

Sem konferenčna tolmačka in prevajalka ter soavtorica knjižne uspešnice z Manco Košir z naslovom Darovi minevanja. Ko sem prvič slišala za dule, sem globoko v sebi začutila, da sem poklicana služiti ženskam in jih pospremiti v izpolnjujočo izkušnjo. Zato opravljam delo spremljevalke v obporodnem obdobju in ob pomembnih življenjskih prehodih (dodatno sem usposobljena za obporodno spremljanje oseb, ki so doživele spolno zlorabo in nasilje, ter za spremljanje oseb, ki jih je zaznamovala obporodna travma). Sem tudi pooblaščena voditeljica rdečih in dekliških šotorov ter starševskih krogov. Rodila sem se v rodbino oseb, ki so vselej ostajale zveste sebi in so veliko svojega znanja in vedenja, vključno z zeliščarskim znanjem, poznavanjem starih obredov, običajev in svetih krajev ter vedenja o pomenu prehodov, prenesle tudi name. Želim si, da bi bila vsaka nosečnica in rojevajoča ženska spoštovana in slišana ter da bi se vsak otrok rodil v ta svet nežno in z vsem dolžnim spoštovanjem do njegovega bitja.

Kaja

KAJA ZUPANČIČ

Sem odporodna spremljevalka in svetovalka za nošenje otrok, doma mamica in žena, sicer pa ženska, ki dnevno išče odgovore na nešteto vprašanj. Moje zaupanje v žensko telo se je zbudilo z mojo prvo nosečnostjo in potrdilo s prvim porodom. Drugo hčerko sem rodila doma in izkušnja je bila še bolj izjemna. Za vsako žensko si želim, da bi verjela, da je njeno telo nepredstavljivo sposobno, da zna roditi, tako kot zna zanositi in donositi otroka in da je porod proces, obred, sprememba ženske v mater in kot tak mogoče ni vedno najbolj prijeten, je pa zagotovo vreden.

22366327_10214402815406976_7216886084305650817_n

IVANA DOMISLOVIĆ

Po poklicu sem dipl. ing. agronomije, kmalu pa tudi univ. spec. nutricionizma. Z vplivom prehrane na zdravje otrok in odraslih se ukvarjam že 12 let. Izdelujem individualizirane nutricionistične načrte, ponujam online konzultacije in redno organiziram delavnice pravilne prehrane in dohranjevanja. Sem mama trem otrokom, zaljubljena v naravno prehrano in organsko proizvodnjo. Poleg profesionalnih aktivnosti sem tudi ustanoviteljica FB skupine »Domaće kašice za bebe«, ki šteje že več kot 97000 članov. V vseh teh letih delam na izobraževanju nosečnic, mamic in družin, da bi otročkom omogočili čim boljši začetek, moji nasveti pa temeljijo na znanstvenih dognanjih.

Petra Rok Dipl. Physioth (1)

PETRA ROK

Po izobrazbi sem diplomirana fizioterapevtka, dodatno izobraževanje pa sem zaključila na področju fizioterapije v ginekologiji in porodništvu. Zadnjih 5 let se ukvarjam z vodenjem telesnih aktivnosti v nosečnosti, pripravo na porod in skrbjo za zdravje žensk po porodu. Moje delo med drugim zajema vaje za izboljšanje kondicije, moč in gibljivost, tehnike pravilnega dihanja in sproščanja ter načine za ublažitev porodne bolečine. Veselim se dela z vami!

Maja Sabolić

MAJA SABOLIĆ

Na medicinski fakulteti sem zaključila študij fizioterapije. V stroki delam že 7 let, najbolj pa sem ponosna na prostovoljno delo, kjer izvajam terapijo s plavanjem za otroke s težavami v razvoju. Na srednji šoli Čakovec predavam strokovne predmete bodočim tehnikom fizioterapije. V sodelovanju s svetovalkami za dojenje prirejam delavnico o baby handlingu. Pri dojenčkih izvajam terapijo za različne abnormalnosti neuro-motoričnega razvoja. Ker ljubim delo z ženskami in dojenčki sem zaključila tudi izobraževanje za doulo.  Sicer pa sem mamica dveh punčk. Že prvič sem si želela doulo, pa je nisem našla, porod ni potekal po najinih pričakovanjih. Drugič sem rodila doma z izbrano babico in doulo in iz tega se je rodila neizmerna sreča, povezanost in moč znotraj naše družine.

20171010_190618

ALEKSANDRA KLOPČIČ

Svojo pot poklicnega pogovarjanja sem začela kot novinarka, nadaljevala pa kot zakonska in družinska terapevtka. Ukvarjam se s čustvenim vidikom priprav na porod in zgodnje materinstvo ter z vprašanjem, kako po rojstvu ohraniti intimno vez v partnerstvu. Kot terapevtka se ukvarjam tudi s poporodno depresijo in predelavo travmatičnih porodov. Svojo motivacijo vlečem iz lastnih izkušenj s porodom, materinstvom in partnerstvom, kot tudi dela z mladimi mamicami, ki jih te teme zanimajo. Vabim vas, da se skupaj pripravimo na vse spremembe, ki so pred vami!

20108541_1920695538205378_526904015153553153_n

SVETLANA VOTIAKOVA

Leta 2005 sem z odliko diplomirala iz psihologije in začela delati kot psihologinja za starše v Sankt Petersburgu. Pozneje sem pridobila še podiplomsko specializacijo za perinatalno in reproduktivno področje. Delujem kot obporodna spremljevalka in telesna terapevtka. V Sloveniji, kamor sem se preselila z možem in hčerkama, sem odprla Center Gaja, v sklopu katerega ponujam svoje storitve, ustanovila pa sem tudi Institut perinatalne psihologije. Verjamem, da je vsak človek edinstven in ima v sebi skrito moč, vendar včasih potrebuje podporo, da lahko to svojo moč prepozna.

Nusa

NUŠA PANTALER

Sem mamica dveh nagajivčkov, po izobrazbi uni dipl. inž. energetike, vendar v teh vodah nikoli nisem (in upam si trditi, da tudi ne bom) zaplavala.
Zanima me vse v povezavi z nosečnostjo, porodom, otroštvom, predvsem povezano z zdravjem in dobrim počutjem. Blizu mi je vse, kar je naravno. Tako sem svoje poslanstvo našla v izobraževanju in širjenju svojih izkušenj s terapevtskimi eteričnimi olji. Narava skriva veliko moč in menim, da bi ljudje lažje shajali, če bi se ponovno naučili ravnati z njo in si pomagati z njenimi sadovi pri raznih lažjih obolenjih in zdravstvenih težavicah.
Tole je moj FB svet: https://m.facebook.com/groups/432343486937093?ref=bookmarks

IZG_1455

ADRIANA ALEKSIĆ

Že zelo dolgo časa je porod “moj hobi”. O porodu sem rada brala, gledala filme, video posnetke in se o naravnem rojevanju rada pogovarjala. Se spomnim enkrat, kako so me sošolke na faksu (že vse mame) čudno pogledale, ko sem izjavila: Komaj čakam, da bom noseča in komaj čakam, da rodim! In res je bilo tako! Svojega poroda sem se veselila in se mu prepustila in bil je čudovito lep. Še preden pa sem sama postala mama, sem drugim mamam podarila neprecenljiv spomin na njihove lastne porodne izkušnje. Fotografirala in posnela sem vsakdanje čudeže rojevanja njihovih otrok.

“Jaz pa nikdar ne bi imela fotografa med rojevanjem, to je intimen trenutek in spomin nosim v svojem srcu,” slišim tu in tam. Že drži, ženska bo imela spomin na porod za vedno v srcu. Pa vendar – lahko ga ima tudi v albumu.

Sama dostikrat pogledam svoje fotografije iz nosečnosti in hčerine slike, ko je bila še novorojenček. Mama in oče morata živeti v trenutku z otrokom, ki raste pred njunimi očmi. A občasno se lahko vrneta nazaj, preko spominov na fotografijah in se zahihitata, kako majhna je bila njuna štručka. Zato mi je fotografiranje in snemanje porodov, nosečnosti, dojenja in družin nasploh v veliko čast in veselje. Hvaležna sem za prijetno delo in oblikovanje dragocene družinske dediščine.