Fotograf med porodom ni nikdar tujec. Z družino se spoznam že med nosečnostjo, navežemo stik in se sprostimo v družbi drug drugega. Tako kot ženska ve, da bo ob njej babica, ve, da bo tudi fotograf.

Z družino sem v zadnjih tednih kar v navezi, saj me obveščata o spremembah in morebitnih začetkih poroda. V nizki pripravljenosti sem ves čas od dopolnjenega 37. tedna. Telefon je prižgan in vključeno je glasno zvonjenje 24 ur na dan. Par me pokliče, ko začuti, da gre zares oz. se odpravi v porodnišnico. Če je porod doma, pridem k njim, ko me povabijo. Včasih si pari želijo vzeti tisti sladki čas pred aktivnim začetkom le zase.

Ko pridem v porodno sobo (ali dnevno sobo), se moram tudi sama sprostiti v dogajanje. Svojo prisotnost nežno nakažem vsem vpletenim.

Med porodom, če poteka povprečno počasi, lahko fotografiram in tudi posnamem porodno zgodbo. Te je najlepše gledati – ko zaslišiš prvi jok svojega otroka in ko še enkrat vidiš, kako te je partner božal in ti prigovarjal lepe besede, katerih se ne spomniš več… Če začutim, da je treba, zapustim prostor in pridem nazaj, ko je porod spet aktiven. Pred porodom se z družino dogovorimo glede iztisa – ga posneti ali fotografirati? Včasih uspe oboje. Največkrat mi v celoti prepustijo zadevo, kar je tudi najbolj pametno, saj je porod nepredvidljiv dogodek in sama najbolje presodim, kaj in kdaj ujeti ter v kakšni obliki.

Vsaka družina, ki ima spomine na porod, se radi vrača nazaj in osveži spomin na tisti poseben in intenziven dan.

DSC_2084-25

DSC_2960
DSC_4200-1
DSC_4299-9
Porodna fotografija_7-2
Porodna fotografija-8
Več fotografij in porodnih videov si lahko ogledate na spletni strani http://www.mesecmaj.si/

Mnenja zadovoljnih strank

Že od začetka sem vedela, da si želim imeti svoj porod pofotografiran in posnet, da bom lahko delila med ljudi informacije, kako lepo je lahko. Pa vendar sem pomen v popolnosti razumela šele po porodu, saj sem na posnetkih in slikah videla stvari, ki se jih sploh nisem spomnila! Med porodom sem bila namreč tako odsotna, da sploh nisem registrirala, kaj se dogaja okrog mene, zato sem še posebno vesela, da imam vse posnetke in slike. Prav tako pa mi je všeč, da imam lepe slike svoje novorojenke, saj se dojenčki spreminjajo iz ure v uro in nikoli več ne moreš ujeti tiste svežine pravkar rojenega človečka. Hvala, Adriana, za neprecenljiv zaklad!

~ Špela