Obe ustanoviteljici sva mami, torej sva tudi sami šli skozi kolesje slovenskega ginekološko-porodniškega sistema. Med nosečnostjo sva hodili h ginekologu in opravljali vse potrebne preglede, potem pa naju je porodnišnica pustila na cedilu, saj ni bilo od osebja nobenega spoštovanja, nobenega upoštevanja želja, naleteli sva na manipulacijo, zavajanje/laganje, siljenje v posege, ki niso bili nujni, skratka porod ni niti približno potekal tako, kot sva si predstavljali. Tudi na oddelku in kasneje doma sva se soočali s težavami glede dojenja, saj pomoči preprosto ni bilo – v porodnišnici je vsak povedal nekaj svojega, potem pa je lonček pristavila še patronažna sestra in končni rezultat je bila živčna mama, ki je dojila izkjučno zaradi svoje trme, ne pa pomoči okolice. Najini zgodbi se sicer močno razlikujeta, ampak imata veliko skupnih točk.

Iz najinih izkušenj se je razvila želja pomagati, želja po spremembah. V Teji je dozorela, ko je dodobra spoznala britanski sistem obporodne oskrbe, ki je fokusiran na dobrobit mamice, v Špeli pa, ko je preko svojega drugega poroda spoznala, kako čudovito je lahko biti noseč, roditi in biti novopečena mamica, če imaš le na voljo ustrezno podporo.

Danes je najin primarni cilj krpati luknje v sistemu. Za ženske skrbiva kontinuirano, stremiva k najvišjemu nivoju varnosti in zadovoljstva ter po porodu ostaneva z družinico, saj takrat potrebuje največ pomoči. Udeležujeva se mednarodnih konferenc in izobraževanj, da lahko vedno ponudiva le najboljše. Bodoče starše izobražujeva o vsem potrebnem za zdravo nosečnost, lep porod in mirno starševstvo, posvečava pa se tudi nosečnicam z dodatnimi potrebami, kot so npr. medenična vstava, stanje po carskem rezu ali travma od prejšnjega poroda. Verjameva, da je izkušnja nosečnosti, poroda in starševstva pravzaprav zelo malo odvisna od tega, kaj se v resnici zgodi, največ pa od tega, kakšna občutja par prejema od osebja – če omogočimo spoštovanje, upoštevanje in občutek kontrole, niti še tako nepričakovan scenarij ni nekaj, kar bi pustilo negativna občutja v poporodnem obdobju.

V Sloveniji in na Hrvaškem imamo poleg naju še veliko krasnih ljudi, ki imajo podobne cilje in namene ter svojo ekspertizo na perinatalnem področju. Za vas smo se združili v ekipo in izpeljali mednarodni projekt Virtualne šole za starše.

S hrvaškimi in češkimi kolegi smo dobitniki prestižnega Erasmus + projekta v vrednosti 207.000€, s pomočjo katerega bomo v naslednjih dveh letih naredili velik korak v obporodni oskrbi.

V prihodnosti se nameravamo povezati še na večih projektih, da bi zagotovili kvaliteto obporodne oskrbe in upoštevanje temeljnih pacientovih in človekovih pravic.

Skupaj bomo naredili razliko!